Društvo

Воће и поврће у маркетиме јефтиније, али и лошије

БAЊA ЛУКA - Продавци воћа и поврћа на тржницама жале се да им посао и купце узимају велики маркети који ове производе продају по, како тврде, нереално ниским цијенама.


Продавци са тржница кажу да се плаше да ће изгубити и оно мало купаца што им је остало, јер цијене не планирају снижавати.

Пољопривредни произвођачи тврде да маркети воће и поврће увозе и да су им цијене због тога у просјеку за 10 до 20 одсто ниже од оних на пијачним тезгама. Они наглашавају да се код нас продаје тек 60 одсто домаћих производа, и то углавном на тржницама.

У маркетима кажу да у својој понуди имају сезонско воће и поврће домаћих произвођача и да увозе само тропско и вансезонско воће.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Владимир Усорац истиче да насупрот домаћих производа стоји увозно воће и поврће, нижих цијена, али и нижег квалитета.

Усорац каже да код нас воће неубрано пропада, а да се купује увозно које је далеко неквалитетније.

У маркетима за килограм парадајза треба издвојити двије марке, а на тржници од двије до двије и по, килограм лука у маркетима кошта око 1,30 а на тржници око 1,5 марку, мрква је у трговинама око 1,5 КМ, а на тржници по двије марке.

Лубенице и диње у маркетима коштају пола, односно марку, а на тржницама су за око четрдесет фенинга скупље.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog