Republika Srpska

Србија: Мјесечни мањак 9 милијарди динара

БЕОГРАД - Србија сваког мјесеца има мањак од девет милијарди динара, који, за сада, дјелимично покрива емитовањем хартија од вриједности и захваљујући овим обвезницама, вриједним више од 60 милијарди динара, многе обавезе према буџетским корисницима исплаћују се у пуним износима и на вријеме.


Гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић каже да би било најбоље да држава нема додатне потребе за финансирањем а ако већ има повећани дефицит, боље је да се задужује у земљи него у иностранству.

Према његовим ријечима, већи буџетски дефицит намеће потребу додатног финансирања, а у том случају боље је да се држава задужује у динарима, пошто су и њени текући приходи искључиво у динарима.

"Уколико неко мисли да је јефтиније да се држава задужује у еврима, уз камату од седам или осам одсто, него у динарима по 13 или 14 одсто, нека се само сети шта се дешавало на међународним финансијским тржиштима и како сада дебело плаћамо `јефтина` задуживања у доларима или еврима из ранијег периода", рекао је Јелашић.

Он је додао да би дугорочно било најбоље да држава нема повећани дефицит јер би се смањила и потреба за додатним финансирањем.

"Курс је слика и прилика свега што се дешава у Србији и надам се да представници извршне власти схватају да када критикују курс, у ствари критикују себе због онога што нису урадили. Курс ће бити стабилан, што никако не значи и фиксиран, а Народна банка ће, као и до сада, стварати услове да девизно тржиште нормално функционише", поручио је Јелашић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog