Društvo

Ревизори издвојили 1.000 сумњивих "бораца"

БАЊА ЛУКА - Ревизорска комисија која ради на провјери борачко-инвалидских рјешења у Републици Српској, до сада је контролисала десет мањих општина у Српској и при томе издвојила око 1.000 сумњивих предмета који се односе на личне и породичне инвалиднине, изјавио је министар рада и борачко инвалидске заштите РС, Раде Ристовић.


"Инвалиднине нису у складу са Правилником о утврђивању процента војног инвалидитета. Спорно је то што је у наведеним налазима проценат инвалидитета сабиран по оштећењима различитих дијелова тијела, па када се све зброји испадне да је појединац инвалид прве категорије", навео је Ристовић.

Министар Ристовић је додао да Правилник, којим се утврђује степен инвалидитета, не предвиђа сабирања већ се јединственим процентом изражава висока оштећеност дијела тијела.

Према његовим ријечима, свако код кога се уочи да налаз није валидан и да нема јединствен проценат високог физичког оштећења биће уврштен у нижу категорију, а против љекара који су издавали лажне налазе биће предузете законске санкције.

Ревизијом која је, између осталог, обављена у општинама Козарска Дубица, Рибник, Костајница, Источни Дрвар, Оштра Лука, Нови Град и друге уочене су и мањкавости у предметима категоризације у смислу признавања статуса борца прве категорије у случајевима гдје не постоји укупна дужина ангажовања у Војсци Републике Српске.

"Само у једној општини издвојено је 308 сумњивих рјешења бораца прве категорије", рекли су у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС.

Предсједник БОРС, Пантелија Ћургуз, каже да се проблем појавио зато што су учесници рата заведени под азбучним редослиједима, а не по формацијским јединицама, о којима уопште нема евиденције.

У самом старту ревизије, односно приликом презентације пројекта "Стоп лажним борцима и инвалидима", услиједила је кривична пријава против четири лица која су издавала лажна увјерења, док су двије кривичне пријаве биле у припреми.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog