Svijet

САД: Трага се за осмим чланом терористичке групе

РАЛИ - Америчке савезне власти трагају за осмим чланом групе из државе Сјеверна Каролина, за коју власти наводе да је планирала "џихад" изван граница САД, саопштило је данас Тужилаштво.


Робин Зир из канцеларије америчког државног тужиоца у Ралију Робин Зир рекла је да је осма особа држављанин САД.

Она је додала да је државни тужилац Џорџ Холдинг рекао да се савезне власти надају да ће осма особа бити ускоро ухапшена и поручила авности да нема разлога за забринутост.

Према оптужници која је отпечаћена 27. јула, осми осумњичени, за којег се наводи да је из Сјеверне Каролине, путовао је у октобру 2008. године у Пакистан ради укључења у џихад.

САД су ухапсиле седам лица из Сјеверне Каролине, који су оптужени да су планирали да изврше терористичке нападе у иностранству, укључујући Косово, Јордан и Појас Газе.

Међу ухапшенима је натурализовани амерички држављанин Анес Субашић /33/ и косовски Албанац Хисен Шерифи /24/.

Америчко Тужилаштво је као вођу групе именовало Данијела Петрика Бојда, који је од 1989. до 1992. године обучаван у Авганистану и Пакистану а стечено искуство је искористио да успостави сопствену организацију за обуку бораца, прикупљање новца и спровођење напада у иностранству.

Осим Субашића, Шерифија, Бојда и његових синова оптужени су Мухамад Омар Али Хасан и Зијад Јаги. Сви оптужени су држављани САД.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog