Politika

Странке из РС против правног споразума са Хрватском

БАЊА ЛУКА - Странке из Републике Српске неће подржати измјену Споразума о правној помоћи и међусобном извршењу судских одлука у кривичним предметима између БиХ и Хрватске, уколико се буде односила и на Србе који су осуђени у Хрватској у одсуству и оне чија се имена налазе на тајним потјерницама.


Представници српских партија које учествују у раду Парламентарне скупштине БиХ не споре да споразум треба бити измијењен, али да се у њему не смију наћи особе које је Хрватска због политичких разлога осудила или ставила на тајне потјернице.

Извршни секретар СНСД, Рајко Васић, рекао је да у овој партији још нису видјели текст измијењеног споразума, истакавши да, уколико ће та измјена да донесе нови талас протјеривања, она морати да буде спријечена.

"СНСД ће максимално заштити Србе који су протјерани из Хрватске, у којој немају никаква права", рекао је Васић, додавши да се криминалци могу гонити и по другим основама.

Предсједник ПДП, Младен Иванић, рекао је да његова странка, као опозициона, нема могућност да прије ратификације споразума утиче на њега, оцијенивши да тај споразум не може бити потписан док не буде разријешен проблем протјераних Срба из Хрватске.

Генерални секретар СДС, Драган Ћузулан, сматра да споразум има политичку, а не правну позадину, јер намјера није да се процесуирају ратни злочини, већ да се колективно оптужи српска страна.

Према његовим ријечима, БиХ би прихватањем овог споразума направила велики преседан, јер се њиме жели отворити процес против неколико хиљада Срба који су били учесници легитимне борбе у Хрватској.

Независни посланик у парламенту БиХ Момчило Новаковић сматра да се измјеном споразума може направити више штете него користи, истичући да би прије измјене требало да се Србија, Хрватска и БиХ договоре да грађани Републике Српске Крајине буду ослобођени оптужби, па да тек након тога буде прихваћен споразум.

Према процјенама, Хрватска потражује око 10.000 Срба који су учествовали у рату у редовима Војске Српске Крајине.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog