Politika

Извјестилац Савјета Европе у Србији поводом трговине органима на Косову

БЕОГРАД - Специјални извјестилац Савјета Европе, Дик Марти, почиње данас дводневну посјету Србији, гдје ће са српским званичницима разговарати о случају трговине људским органима несталих лица са Косова.


Мартију ће бити представљени досадашњи резултати истраге о злочинима над Србима и осталим неалбанцима у предмету трговине људским органима.

Судбина око 550 Срба које су припадници ОВК отели на Косову и Метохији непознаница је већ више од десет година.

Осим са представницима парламента Србије, планирано је да Марти разговара са представницима српског Тужилаштва за ратне злочине и Удружења породица киднапованих и несталих Срба са Косова и Метохије.

Истрага српског Тужилаштва за ратне злочине дошла је до бројних материјалних доказа и исказа скоро 130 свједока о отмицама око 300 српских цивила и Албанаца који су завршили у логорима ОВК на сјеверу Албаније.

Досадашња истрага показала је да су многи од киднапованих били жртве трговине људским органима.

О злогласној "жутој кући" и осталим локацијама на сјеверу Албаније темељита и координирана истрага надлежних институција Србије, Албаније и међународне управе на Космету, расвијетлила би судбину многих несталих Срба и других неалбанаца.

Марти ће посјетити и Приштину као и, како је раније најављено, Албанију.

Очекује се да ће се разговори односити на интензивирање истраге о трговини људским органима, о чему је писала бивша главна тужитељица Хашког трибунала Карла дел Понте у књизи "Лов, ја и ратни злочинци".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog