Društvo

Трећина Приједора би могла пити из бившег рудокопа Томашица

ПРИЈЕДОР - Рударски институт Приједор представио је данас прелиминарну анализу могућности кориштења воде из вјештачких језера бившег рудокопа Томашица, из којих би се 30 одсто приједорских домаћинстава могло снабдјети водом.


Начелник општине Приједор Марко Павић рекао је да ће текућом инвестицијом Приједора и Владе Швајцарске до 2011. године бити ријешено водоснабдијевање за 70 одсто становништва, а да би томашичка језера могла подмирити потребе преосталих 30 одсто.

"Можемо бити изузетно задовољни јер је испитивана вода питка и без икаквог додатног третирања, а увијек су биле предрасуде да је загађена због близине лежишта жељезне руде", рекао је Павић новинарима у Приједору.

Он је истакао да су у наредних 12 мјесеци неопходна додатна испитивиња и да је циљ општине да након тога, најдаље до 2011. године, буде готова изведбена студија.

"У послу ће учествовати општина и `Водовод`, али и грађани овог подручја, дакле Буснова, Томашице, Саничана, Ракелића и Гомјенице, који сада током цијеле године имају проблем са водоснабдијевањем, а нарочито у ове љетне дане", навео је Павић.

Начелник општинског Одјељења за стамбено-комуналне послове Драго Тадић рекао је да одавно постоји идеја о могућностима кориштења воде из ових језера, али да је анализа Рударског института Приједор први конкретан корак ка испитивању квалитета и капацитета томашичких акумулација.

Директор "Водовода и канализације" Приједор Владо Рељић рекао је да би процијењених 2,5 милиона кубика воде, колико би томашичка језера могла давати годишње, значило подмирење четвртине тренутних потреба општине.

Иако учесници данашње презентације сматрају да је сувише рано процјењивати колико би овај посао коштао, према Стратегији развоја општине Приједор за покретање изворишта Томашица предвиђено је два до три милиона марака.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog