Politika

ОХР не санкционише кршење Устава у ФБиХ

БАЊА ЛУКА - ОХР мора спријечити стално кршење уставних одредби у Федерацији БиХ, гдје већ годинама Бошњаци заузимају три од укупно шест кључних политичких и правосудних позиција овог ентитета, чиме је директно погажен принцип конститутивности, изјавио је делегат СНСД у Дому народа парламента БиХ, Зоран Копривица.


Он је рекао да је, према Уставу ФБиХ, највише двије од укупно шест кључних ентитетских позиција могу да обављају припадници једног од конститутивних народа или оних из реда осталих.

Копривица је најавио да ће српски представници у институцијама ФБиХ и БиХ инсистирати на томе да се у цијелој држави обезбједи поштовање уставних норми и принципа конститутивности.

Независни посланик у парламенту БиХ, Момчило Новаковић, рекао је да у нормалној држави о уставним нормама нема дискусије, али да, нажалост, то није правило у БиХ.

Портпарол ОХР, Олег Милишић, навео је да о овоме треба да одлуче институције ФБиХ у складу са федералним законима и Уставом.

Уставним амандманом из 2002. године наведено је да функција премијера ФБиХ, предсједавајућих Представничког и Дома народа ФБиХ, предсједника Врховног и Уставног суда и федералног тужиоца, највише двије могу бити попуњене из реда једног од конститутивних народа или из реда осталих.

Тренутно функције премијера ФБиХ, предсједавајућег Представничког дома и Врховног суда у том ентитету обављају Бошњаци, двије кључне функције Хрвати, а једну Србин.

Иначе, ове уставне одредбе октроисане су недемократски управо од стране високих представника ОХР.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog