Nauka

Вјештачка кожа из Крагујевца

БЕОГРАД - Стручњаци Института Медицинског факултета у Крагујевцу на корак су до крајњег циља да направе људску кожу у лабораторијским условима.


Они су први у Србији успјели послије скоро трогодишњег истраживања да у ин витро, односно лабораторијским условима формирају поткожно ткиво и покожицу.

Професор Зоран Милосављевић, вођа истраживачког тима и шеф катедре за хистологију и ембрионологију, каже да је циљ стручњака који се баве инжењерингом људских ткива из Крагујевца да развију сопствену методологију по којој ће у лабораторији моћи да праве велике површине коже.

Он је навео да се дијелови људске коже преостали од операција, које користе као репроматеријал, растављају на саставне дијелове, односно ћелије, које се у лабораторијским условима засебно гаје, умножавају геометријском прогресијом и формирају ткиво.

Милосављевић истиче да је кожа створена у ин витро условима у свијету скупа, јер на примјер у Канади квадратни центиметар коже кошта око 400 долара.

У Институту Медицинског факултета у Крагујевцу кажу да се у идеалним условима од парчета коже величине нокта за десетак дана у лабораторији може да добије површина писаћег стола, чиме могу да се излијече већи дефекти коже.

Послије клиничких испитивања кожа направљена у лабораторији може да се замрзнута чува у течном азоту на минус 196 степени, што би створило услове да се формира и банка коже.

Кожа направљена у лабораторијским условима користи се у лијечењу опекотина, великих дефеката коже, зацјељивању рана од проширених вена.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog