Republika Srpska

Чешки дефицит дупло већи од планираног за 2009.

ПРАГ - Чешки буџетски дефицит износио је на крају јула 76,2 милијарде круна (три милијарде евра), што је двоструко више од дефицита који је усвојен за цијелу 2009. годину.


Крајем јула прошле године чешки буџет је, према Владиним подацима, био у суфициту од 9,3 милијарде круна (366 милиона евра).

Буџет за текућу годину првобитно је планиран са дефицитом од 38,3 милијарде круна (1,5 милијарди евра), али се због економске кризе очекује мањак од око 165 милијарди круна (6,5 милијарди евра).

Укупни буџетски приходи су на крају јула били 41 милијарду круна (1,6 милијарди евра) нижи него годину дана раније, на шта је највише утицала слабија наплата пореза и акциза, као и прихода од социјалног осигурања.

Приходи од пореза и акциза пали су за више од десет одсто, док се приликом планирања овогодишњег буџета рачунало на толики раст наплате пореза.

Приликом планирања буџетског дефицита за 2009. рачунало се на раст БДП од 4,8 одсто, док најновија прогноза Министарства финансија предвиђа пад БДП за 4,3 одсто.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog