Svijet

Клинтонова: Штета што нисмо подржали МКС у Хагу

НАЈРОБИ - Амерички државни секретар Хилари Клинтон изјавила је данас да је "велика штета" што САД још нису потписом подржале рад Међународног кривичног суда (МКС) у Хагу.


САД су потписале споразум о оснивању МКС у вријеме када је предсједник био Бил Клинтон, али Конгрес никада није ратификовао тај документ. Клинтонов насљедник, Џорџ Буш, касније је одбацио идеју приступања овом суду.

"Велика је штета што ми нисмо потписници. Сматрам да смо могли да ријешимо неке изазове, који су разлог за бојазан у вези са нашим чланством", рекла је Клинтонова током боравка у Најробију.

МКС је први стални кривични суд за ратне злочине. Ова институција покренула је истраге о сукобима у Уганди, Демократској Републици Конго, Централноафричкој Републици и Дарфуру.

Суд је до сада објавио оптужнице против побуњеничког лидера у Уганди Џозефа Конија и суданског предсједника Омара Хасана ал Башира.

Администрација предсједника Буша одбила је да прихвати јурисдикцију МКС за америчке грађане, због бојазни од злоупотребе и могућег подизања тужби против припадника америчких снага у мисијама широм свијета.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog