Republika Srpska

''Србијагас'' ускоро преузима ''Гаспромет'' са Пала

БЕОГРАД - Српски "Србијагас" ускоро ће преузети предузеће "Гаспромет" са Пала у Републици Српској, најавио је генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.


Бајатовић је навео да у РС очекују да ће се тиме створити предуслови за прикључење овог дијела БиХ на планирани крак гасовода Јужни ток.

Он је рекао да је стратегија "Србијагаса" да, тамо гдје постоје велика ненаплаћена потраживања, као у случају панчевачке "Азотаре", параћинске Фабрике стакла, кинкиндског Металуршко-сирћетног комплекса, постане већински власник и покаже да је могуће партнерство владе, јавних предузећа и приватног капитала.

Бајатовић је поновио да домаћинства прикључена на гас, топлане и индустрија која троши овај енергент не би требало да брину да предстојеће сезоне гријања неће имати довољно гаса, чак и у случају нове гасне кризе.

Он је подсјетио да је јуче са представницима "Гаспрома" у Бечу договорено да руски партнер обезбиједи складиштење 200 милиона кубика гаса у Мађарској, које би се користиле у случају потребе за потрошаче у Србији, а да ће подземно складиште гаса Банатски Двор бити завршено у новембру у техничком смислу, а пун капацитет бити постигнут до 2012. године.

"Оно што нама сада битно је да, уколико буде нове гасне кризе због односа Русије и Украјине, 'Србијагас' може да обезбеди на дужи временски рок сигурно грејање, односно да безболно преброди евентуалне гасне проблеме", додао је Бајатовић.

Он је рекао да се, у складу са најављеном градњом гасовода "Јужни ток", озбиљно размишља и преговора са руским партнером о изградњи још неког складишта

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog