Društvo

Средства од ММФ за плате властима

САРАЈЕВО - Кредит од Међунарнодног монетарног фонда биће искориштен да се исплаћују плате властима у БиХ, а не да се улаже у развојне програме, сматра замјеник министра финансија и трезора БиХ Фуад Касумовић.


Он је навео да ће се због тога задужити наредне генерације, те да је поразно узимати кредит који није нимало јефтин, ако се ништа не предузме да се опорави привреда.

Касумовић је рекао да БиХ више од 85 одсто буџета троши на материјалне трошкове и плате, што нема ни у једној држави на свијету и додао да се новац, који се даје државној управи, могао пласирати у конкретне пројекте да се људима помогне да покрену привреду и државу.

"Неспорно је да је ревизија ММФ-а утврдила да је дефицит свих буџета у БиХ 2,1 милијарда КМ за 2009. годину. То су огромна средства. Крајње је вријеме да се власт позабави како да изађе из овог проблема. Читав дуг БиХ с ентитетима је четири милијарде КМ, а сада имамо 2,1 милијарду за годину. Ово су упозоравајући подаци", рекао је Касумовић.

Подсјетивши да се БиХ везала за стендбај аранжман са ММФ-ом и да треба да уштеди 40 милиона КМ, Касумовић је напоменуо да БиХ има сасвим довољно средстава да уштеди и мимо смањења плата и нагласио да није истина да је на сједници Фискалног вијећа договорено да се смање плате, већ да ентитети и држава направе уштеде.

Одговарајући на питање зашто се поднесе оставку као знак протеста, јер прима плату из буџета, Касумовић је рекао да је размишљао о томе, али да његова оставка не би ништа значила.

Касумовић каже да не проводи програм своје странке - Странке демократске акције у Савјету министара БиХ, већ да ради у корист свих грађана у БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog