Politika

Joвић: Хрвати у ФБиХ дискриминисани

БAЊA ЛУКA - Делегат ХДЗ БиХ у Дому народа парламента БиХ Иво Миро Јовић изјавио је да директно кршење Устава ФБиХ у вези са расподјелом шест кључних политичких и правосудних функција овог ентитета јасно показује безобзирну дискриминацију Хрвата и бошњачку жељу за доминацијом за влашћу.


"За неуставну расподјелу функција и потлачен положај Хрвата у ФБиХ одговорни су бошњачки политичари, који желе сву власт у своје руке, и ОХР јер не жели да чује за проблеме хрватског народа", рекао је Јовић, реагујући на то што Бошњацима већ годинама, мимо Устава, припадају три од укупно шест кључних функција у ФБиХ.

У амандману на Устав ФБиХ, који је још 2002. године донио високи представник у БиХ Волфганг Петрич, наведено је да од шест функција - премијера ФБиХ, предсједавајућих Представничког и Дома народа ФБиХ, предсједника Врховног и Уставног суда и федералног тужиоца највише двије могу да буду попуњене из реда једног од конститутивних народа или из реда осталих.

Тренутно се у ФБиХ на три кључне функције - премијер, предсједавајући Представничког дома Парламента ФБиХ и предсједник Врховног суда ФБиХ - налазе Бошњаци.

"Хрвати су у крајње неравноправном положају у ФБиХ, не само у врху кључних институција, већ у свим сегментима друштва. У Заводу за запошљавање ФБиХ запослен је само један Хрват", рекао је Јовић.

Он је навео да је ОХР, такође, наметањем статута града Мостара, створио "конфузну и немогућу ситуацију у овом граду".

"Мостар већ десет мјесеци нема градоначелника захваљујући међународној заједници и завјери против Хрвата и наметнутом статуту од ОХР-а који сада диже руке од свега", каже Иво Миро Јовић.

Сада се показује, закључује он, да је Вашингтонским споразумом створена ФБиХ као "немогућа мисија", у којој је власт препуштена једном народу.

На неравноправан положај Хрвата у ФБиХ указао је и делегат из реда хрватског народа у Дому народа Парламента ФБиХ Јосип Перић.

"Бошњаци желе да представе као да је ово само њихова држава, а сви други да су подстанари. БиХ на такав начин једноставно не може да функционише. Устав се мора поштовати", упозорио је Перић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog