Politika

Joвић: Хрвати у ФБиХ дискриминисани

БAЊA ЛУКA - Делегат ХДЗ БиХ у Дому народа парламента БиХ Иво Миро Јовић изјавио је да директно кршење Устава ФБиХ у вези са расподјелом шест кључних политичких и правосудних функција овог ентитета јасно показује безобзирну дискриминацију Хрвата и бошњачку жељу за доминацијом за влашћу.


"За неуставну расподјелу функција и потлачен положај Хрвата у ФБиХ одговорни су бошњачки политичари, који желе сву власт у своје руке, и ОХР јер не жели да чује за проблеме хрватског народа", рекао је Јовић, реагујући на то што Бошњацима већ годинама, мимо Устава, припадају три од укупно шест кључних функција у ФБиХ.

У амандману на Устав ФБиХ, који је још 2002. године донио високи представник у БиХ Волфганг Петрич, наведено је да од шест функција - премијера ФБиХ, предсједавајућих Представничког и Дома народа ФБиХ, предсједника Врховног и Уставног суда и федералног тужиоца највише двије могу да буду попуњене из реда једног од конститутивних народа или из реда осталих.

Тренутно се у ФБиХ на три кључне функције - премијер, предсједавајући Представничког дома Парламента ФБиХ и предсједник Врховног суда ФБиХ - налазе Бошњаци.

"Хрвати су у крајње неравноправном положају у ФБиХ, не само у врху кључних институција, већ у свим сегментима друштва. У Заводу за запошљавање ФБиХ запослен је само један Хрват", рекао је Јовић.

Он је навео да је ОХР, такође, наметањем статута града Мостара, створио "конфузну и немогућу ситуацију у овом граду".

"Мостар већ десет мјесеци нема градоначелника захваљујући међународној заједници и завјери против Хрвата и наметнутом статуту од ОХР-а који сада диже руке од свега", каже Иво Миро Јовић.

Сада се показује, закључује он, да је Вашингтонским споразумом створена ФБиХ као "немогућа мисија", у којој је власт препуштена једном народу.

На неравноправан положај Хрвата у ФБиХ указао је и делегат из реда хрватског народа у Дому народа Парламента ФБиХ Јосип Перић.

"Бошњаци желе да представе као да је ово само њихова држава, а сви други да су подстанари. БиХ на такав начин једноставно не може да функционише. Устав се мора поштовати", упозорио је Перић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li već sada znate za koju političku partiju ili pojedinca ćete glasati na predstojećim lokalnim izborima?

Rezultati ankete
Blog