Društvo

Данас одлука о депортацији Лаушевића

БЕОГРАД - Управни орган за надзор над имиграционим питањима САД данас би требало да одлучи о депортацији Жарка Лаушевића у Србију, гдје га чека још осам и по година затвора због двоструког убиства.


У случају негативне одлуке по глумца, "сламка спаса" за њега могла би бити уписивање у књигу држављана САД, које је, на основу америчког држављанства супруге Аните, Лаушевић затражио из притвора у Менхетну.

Уколико буде одбијен за тражено држављанство, последњи потез биће захтјев за азил.

Славни глумац може да тражи азил, јер је већ одлежао казну затвора, а касније је поново осуђен у одсуству.

Лаушевић је у екстрадиционом притвору од 1. јула, када је ухапшен због илегалног боравка у САД.

Од притварања, пред судом га заступа адвокат којег је ангажовала породица, и све вријеме одбија помоћ српског конзулата у Њујорку.

Све вријеме по страни се држи и Министарство правде Србије.

У међувремену ужички адвокат Слободан Пајовић, правни заступник Лаушевића у Србији, поднио је крајем јула Врховном суду Србије захтјев за ванредно ублажавање казне од 13 година затвора, на колико је глумац осуђен у Подгорици.

Адвокат је предложио и Трећем општинском суду у Београду да укине потјерницу Интерпола која је на снази већ седам година.

Жарко Лаушевић је 31. јула 1993. године у кафићу "Епл" у Подгорици, из свог пиштоља "ЦЗ-99" убио Драгора Пејовића и Радована Вучинића, а тешко ранио Андрију Кажића.

Пресуде разних судова, од подгоричког суда до највиших инстанци на нивоу некадашње заједничке државе, ређале су се из године у годину.

Коначна пресуда, 30. марта 2001, гласила је на 13 година затвора, када је, послије одслужене четворогодишње казне затвора у Спужу и Забели, Лаушевић напустио земљу и отишао у САД.дње.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog