Društvo

Фонд ПИО РС поднио апелацију Уставном суду БиХ

САРАЈЕВО - Представници Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске доставили су данас апелацију Уставном суду БиХ у вези са спором који овај фонд води против Завода ПИО/МИО Федерације БиХ за преузимање корисника пензије и настављање исплате свим корисницима који су право на пензију до 30. априла 1992. године остварили на подручју садашње Федерације БиХ.


Портпарол Фонда ПИО РС Тихомир Јоксимовић рекао је новинарима након предаје да је апелацијом затражено прихватање и поштовање унивезалног принципа остваривања права на пензију тамо гдје је то право и остварено.

"Истовремено, захтијева се и исплата 175.587.316 КМ, без камате, као накнада штете односно надокнада за пензије које је Фонд ПИО РС у протеклом периоду исплаћивао за 35.411 корисника", рекао је Јоксимовић и додао да је 2005. године када је поднесена тужба било око 38 000 пензионера, а ријеч је о старијим људима којих је сваког мјесеца мање.

Јоксимовић је напоменуо да Фонд ПИО мјесечно губи око шест милиона КМ, јер у РС има око 35 000 пензионера који би требало да буду корисници федералног фонда, док би истовремено у Фонд ПИО РС дошло око 18 000 пензионера.

Он је нагласио да Фонд ПИО РС очекује да се апелација ријеши брзо без одуговлачења поступка и са позитивном пресудом, која би требало да се темељи на чињеницама и законским нормама, а не на бази Споразума фондова ПИО у БиХ из 2000. године, уз примјесе политике, како су то чинили Основни суд у Мостару, Кантонални суд Мостар и Врховни суд ФБиХ.

Према његовим ријечима, аргументација Фонда ПИО РС је и предност одредби Европске конвенције о људским правима над нормама било којег националног закона, што је у истој правној ствари потврђено позитивном пресудом Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету "Душко Карановић против ФБиХ".

Јоксимовић је навео да је апелација аргументована и одлукама Дома за људска права БиХ и одлукама Уставног суда БиХ о прихватљивости и меритуму из ранијег периода, а по појединачним тужбама пензионера у којима је указано да се непоштовање принципа исплате пензија, као права, према мјесту њене зараде-стицања, крше људска права и врши дискриминација.

"Очекујемо да Уставни суд БиХ, као највећа правосудна инстанца, занемари политичке и било какве друге утицаје и донесе одлуку на бази Устава и Закона", нагласио је Јоксимовић.

Према његовим ријечима, ако и након исцрпљивања свих могућности пред домаћим правосуђем за ове кориснике и Фонд ПИО РС не буде позитивног рјешења услиједиће тужба Фонда ПИО Европском суду за људска права у Стразбуру, који је, по појединачној пресуди у случају Душка Карановића, на истој правној основи, пресудио у корист тужитеља, а против ФБиХ и Федералног завода ПИО/МИО, који је након те пресуде Карановића уз новчано обештећење, преузео као свог корисника.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog