Svijet

Мајк Шојер: Није довољно убити вођу терориста

ВАШИНГТОН - Обавјештајне службе у САД и Британији научиле су да елиминисање вође није нарочито добар начин да се уклони пријетња неке побуњеничке или терористичке групе, изјавио је данас Марк Шојер, бивши оперативац ЦИА.


Тамилски тигрови у Шри Ланки изгубили су два лидера за само неколико мјесеци, док се међу пакистанским талибанима води борба око насљедника вође Бејтулаха Мехсуда, за кога се не зна да ли је погинуо или је, како његови сарадници тврде, "тешко болестан".

Истовремено, исламске екстремисте у Индонезији чека могућа будућност без Нурдина Топа, наводног организатора серије бомбашких напада у којима је погинуло више стотина људи.

"Увијек вам је драго када елиминишете такве људе, али обавјештајне службе у САД, Британији или некој другој земљи су научиле да елиминисање вође није нарочито добар начин да се уклони пријетња неке побуњеничке или терористичке групе", изјавио је Шојер.

То посебно важи за групе које су јаке и нужно се не ослањају на вођство неког појединца, додао је Шојер.

На Блиском и Далеком истоку, каже Шојер, често је ријеч о племенски организованим заједницама, у којима породице и кланови играју важну улогу, а у њима постоји веома жилава руководећа структура.

Ко год да наслиједи Бејтулаха Мехсуда, сигурно ће бити или из његовог племена или породице, каже бивши оперативац ЦИА.

Погибија неког екстремистичког лидера може да буде добра ствар, али она истовремено чини организацију коју је водио мање предвидљивом.

"То би био случај кад би лидер био апсолутни лидер, а у таквим организацијама обично постоји некакав савјет, који савјетује лидера. Ипак, тачно је да је проблем када не знате ко ће бити нови вођа. Могу да кажем да су обавјештајне службе на Западу ужаснате бројем талентованих вођа којима ти људи располажу. Када ухвате или убију неког лидера, установе да је његов насљедник исто толико способан", закључује Шојер.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog