Društvo

Скуп почетак школске године

БАЊА ЛУКА - Директор Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Марко Ашанин рекао је да је најскупљи комплет уџбеника за ученике осмог разреда, који кошта 149,5 КМ.


Ашанин је навео да комплет уџбеника за први разред основне школе кошта 18 КМ, за други 77, за трећи 64,5, за четврти 72, пети 70, шести 139,5, седми 110 КМ, те девети 132,5 КМ. У комплете књига нису урачунати уџбеници страних језика, чија је цијена од 13 до 30 КМ.

Осим уџбеника за 108 302 ђака, који ће на јесен у основним школама широм РС сјести у клупе, потребне су и торбе, свеске, пернице, блокови за цртање, темпере, водене бојице, као и опрема за техничко васпитање.

Трошкови обухватају и нове ципеле, патике за физичко, гардеробу, мјесечне карте ако су дјеца из мјеста удаљених од школе, тако да за опремање ученика треба издвојити готово цијелу просјечну плату, која је у РС у јуну износила 794 КМ.

Да би ученика шестог разреда пред почетак нове школске године опремили књигама и основним школским прибором, родитељима у РС треба око 290 КМ, пише лист.

Министарство просвјете и културе РС обезбиједиће бесплатне уџбенике за око 11 000 ученика првог и 10 830 ученика другог разреда основне школе, за шта је издвојено 758.000 КМ.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић истиче да је почетак нове школске године огроман удар на кућни буџет и да просјечна плата то не може издржати, наводећи да је посебно тешка ситуација за раднике у привреди.

Мишићева је апеловала на добростојеће послодавце да изађу радницима у сусрет и заједно са синдикалним организацијама обезбиједе набавку уџбеника уз одгођено плаћање или неке друге погодности.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog