Svijet

Мјанмар: Су Ћи добила 18 мјесеци кућног притвора - ништа од кандидатуре на изборима

ЈАНГОН - Суд у Мјанмару осудио је продемократску лидерку Аунг Сан Су Ћи на три године затвора и принудни рад због кршења кућног притвора, али је вођа владајуће војне хунте преиначио пресуду на 18 мјесеци кућног притвора.


Су Ћи (64), добитница Нобелове награде за мир, оптужена је за кршење кућног притвора, јер је у своју кући почетком маја примила на два дана непозваног Американца, који је препливао језеро до њеног дома.

Американац Џон Јетау, који је неовлашћено препливао до куће Су Ћи и коме се судило заједно са њом, осуђен је на седам година затвора и принудног рада.

Суђење Су Ћи, које је почело 18. маја, изазвало је међународну осуду и с пажњом је праћено у свијету. У судницу су, у неуобичајеном потезу владајуће војне хунте, пуштени новинари да присуствују изрицању пресуде.

Новинарима је, од почетка суђења у мају, само два пута раније било дозвољено да уђу у судницу, a дипломате су такође биле присутне.

Суд је прогласио Су Ћи кривом за кршење кућног притвора, али је послије петоминутне паузе минситар унутрашњих послова изашао и објавио да је вођа војне хунте Тан Шве преиначио трогодишњу казну затвора у 18 мјесеци кућног притвора.

У посљедњих 20 година Су Ћи је провела 14 година у затвору или кућном притвору. Садашња пресуда онемогућава Су Ћи, водећу опозициону фигуру у земљи, да учествује на изборима предвиђеним за сљедећу годину.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog