Svijet

Русија се спрема за "ратове звијезда"

МОСКВА - Русија је саопштила да ради на новом систему ракетне одбране од оружја распоређеног у свемиру, пошто Москва оптужује САД да желе да милитаризују свемир.


„Градимо нови систем способан не само да савлада антиракетни систем већ и свемирски систем", изјавио је данас шеф руског ваздухопловства Александар Зелин.

Зелин је, како јављају руске агенције, додао да је израда ракета С-500 приоритет руског ваздухопловства јер ће САД, како оцјењује, 2030. имати „свемирске" ракете које ће моћи да нападну сваки дио Русије.

„Та пријетња није виртуелна већ стварна", каже Зелин и процјењује да ће „систем С-500 моћи да уништи сваку балистичку ракету или суперсоничну летјелицу".

Те ракете ће, како је најављено, моћи да открију и прате непријатељске ракете, а опсег дјеловања ће бити 3.500 километара.

Русија већ годинама протестује због америчких планова за постављање антиракетног штита у Источној Европи, а сада оптужује Вашингтон да жели да милитаризује свемир пошто САД одбацују идеју о потписивању споразума којим се забрањује оружје у свемиру.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog