Društvo

Сарајево: Данас прве пресуде против банака

САРАЈЕВО - Општински суд у Сарајеву требало би да данас донесе прве пресуде у вези са 192 прекршајна налога које је Федерална управа за инспекцијске послове поднијела против банака у БиХ због неоснованог подизања каматних стопа.


У ранијој изјави медијима директор Федералне управе за инспекцијске послове Ибрахим Тирак рекао је да ова институција на овај начин жели да докаже да су уговори о потрошачким кредитима у супротности са Законом о заштити потрошача БиХ.

Он је изразио увјерење да ће суд уважити пријаве инспекције и донијети позитивне пресуде.

''Када донесе првих 10 или 15 пресуда, ми ћемо против банака поднијети суду колективну тужбу на одлучивање у складу са Законом о зашити потрошача. Ако суд донесе позитивне пресуде, банке ће морати грађанима да врате новац који су неосновано узеле након повећања камата на потрошачке кредите, а ријеч је о десетинама милиона КМ'', најавио је Тирак.

Према Закону о заштити потрошача, одлуке о повећању камата на потрошачке кредите које су банке једнострано донијеле, неважеће су и правно неосноване у случајевима у којима нема уговорене клаузуле о повећању камата.

Повећање камата је незаконито и ако су непрецизни услови и начини обрачуна каматне стопе или ако потрошачи нису довољно упознати са тим одредбама.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog