Društvo

Идентификације мртвих се одуговлаче због новца

БАЊА ЛУКА - Међународна комисија за нестала лица /ИЦМП/ главни је кривац што су посмртни остаци Aвде Палића идентификовани осам година послије ексхумације, јер за то вријеме није урадила ДНК анализу, а суодговоран је Институт за нестала лица БиХ, изјавио је Јасмин Одобашић, заступник Палићеве супруге Есме у Комисији Владе РС која је трагала за његовим посмртним остацима.


Одобашић је оцијенио да је "велика лаж" да је приликом идентификације посмртних остатака заказала техника, истакавши да је Палићев случај врх леденог бријега за оно што он говори већ пет-шест година.

"Стичем утисак да се намјерно развлачи процес идентификација несталих због новца који је у оптицају. ИЦМП је полуприватна организација која нам доводи кадрове сумњивог квалитета. На челу свих лабораторија ДНК стоји извјесни Aднан Ризвић који је по струци рудар и умјесто да се бави копањем ћумура он се бави ДНК структуром", рекао је Одобашић.

Према његовим ријечима, слично је и са докторима које је доводио ИЦМП и који су правили катастрофалне грешке у основним стварима - нису знали да одреде пол жртве, погрешно су утврђивали старост жртве, склапали су тијела тако да један човјек има истовремено три руке.

"Једноставно нуде нам људе чије стручне дипломе од Дејтона па до данас никад нису провјерене", истакао је Одобашић и додао да се кроз процес ДНК анализе "сваке године опере велика количина новца", те да стране донације завршавају у џеповима запослених у ИЦМП.

Одобашић је навео да заполени у ИЦМП немају интереса да заврше идентификације, као и да је извршено на стотине реексхумација због њихових грешака, а да за то нико никада није одговарао.

Одобашић је заступник Палићеве удовице Есме Палић у Комисији Владе РС која је годинама безуспјешно трагала за посмртним остацима пуковника Армије БиХ док су се они налазили у Центру за идентификацију у Високом.

По наређењу тужиоца Кантона Сарајево Aиде Ћатовић јуче је на градском гробљу у Високом извршена реексхумација Палићевих посмртних остатака, након које ће, по жељи породице, бити обављена анализа ДНК узорака главе, односно зуба.

Aвдо Палић нестао је у Жепи 28. јула 1995. године. Његово тијело ексхумирано је прије осам година у масовној гробници Гајеви у селу Враголови код Рогатице и смјештено у Високо. Идентификовано је тек прошле седмице, а све те године вршен је страшан притисак на РС да пронађе Палићеве посмртне остатке.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog