Društvo

Радници ''Боске'' још нису добили новац

БАЊА ЛУКА - Радници бањoлучке Робне куће "Боска" још нису добили новац од Конзорцијума "Делта-Зекстра", али су се вратили на посао и раде на распродаји преостале робе, потврдила је предсједник Синдикалне организације радника "Боске" Бранка Гостић.


"Не постоји никакав оквирни рок до када би требало да добијемо средства, већ само клаузула у којој стоји да, док се не исплате паре, нема ни раскида уговора о раду са радницима", истакла је Гостићева.

Она је додала да радници чекају да Конзорцијум обезбиједи потребна средства за ислату свих потраживања за 2006. и 2007. годину, те 80 одсто потраживања за 2008. и 2009. годину, како је раније договорено.

Већина од 235 радника бањалучке Робне куће "Боска" пристала је 5. августа на приједлог Конзорцијума "Делта- Зекстра" да буду проглашени технолошким вишком и да им буду исплаћена сва потраживања за 2006. и 2007. годину, те 80 одсто потраживања за 2008. и 2009. годину.

Радници "Боске", који прихвате приједлог Конзорцијума, истовремено треба да потпишу и споразум којим се одричу тужби против овог предузећа за досадашње неизмирене обавезе, као и уговор којим ће потврдити да одустају од додатних захтјева.

Онима, који буду проглашени технолошким вишком, биће исплаћена отпремнина у складу са Гранским колективним уговором у износу од 80 одсто, док ће они који буду одлазили у редовну пензију добити отпремнину у износу од 80 одсто.

Радници ће добити и рјешење, као технолошки вишак, који ће им служити као основа да се пријаве на Завод за запошљавање и остваре своја законска права, а запослени који не прихвате приједлог Конзорцијума своја права могу тражити на суду.

У "Боски" је запослено 235 радника који нису примили 25 плата, није им уплаћиван топли оброк, накнада за превоз, нити доприноси за социјално и пензионо осигурање.

Конзорцијум "Делта-Зекстра" купио је око 58 одсто акција "Боске" за три милиона евра. Приватизационим уговором обавезао се и на инвестиције у истом износу, те измирење свих обавеза "Боске" које прелазе 13 милиона КМ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog