Društvo

Правници из РС ни не знају за расправу о измјенама Кривичног закона БиХ

БAЊA ЛУКA - Јавна расправа о Приједлогу измјена и допуна Кривичног закона БиХ завршава се сутра, а већина правника из РС није упозната ни да је расправа отворена.


Адвокат из РС и експерт из области кривичног права Небојша Пантић рекао је да није први пут да се изузетно важни закони у БиХ мијењају, а да струка не да своју ријеч.

Он је додао да Aдвокатска комора РС сигурно не би заборавила да обавијести своје чланице о тако битној расправи и додаје да ни од својих колега, ни било ког другог није чуо да је јавна расправа о Кривичном закону у БиХ организована и да је у току.

Предсједник Aдвокатске коморе РС Јован Чизмовић истакао је да није упознат о измјенама Кривичног закона БиХ, јер се дуго налази изван Бање Луке.

Замјеник министра правде БиХ Срђан Aрнаут истакао је да ће послије јавне расправе, ако не буде значајних примједби, Приједлог већ у септембру бити упућен Одјељењу за законодавство и Савјету министара БиХ на разматрање.

Aрнаут је појаснио да кроз Кривични закон БиХ треба другачије уредити питања санкционисања тероризма, јавног подстицања на терористичке активности, на обуку за тероризам, неовлашћено прислушкивање за које се предвиђају казне до шест година затвора, трговину људима и кријумчарења емиграната, пореске утаје и низ других питања.

Он је додао да су за ратне злочине које, такође, третира закон и раније биле предвиђене максималне казне, али да на висину казне утиче само Уставни суд БиХ, а не законодавство.

Aрнаут је нагласио да се дуго радило на измјенама и допунама закона и да у њему има много техничких измјена.

Замјеник предсједавајућег Уставно-правне комисије БиХ Драго Калабић рекао је да званичан Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ није завршен и његове измјене вјероватно ће се покретати на сједници Савјета министара БиХ, јер је у њему садржана осјетљива материја.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Душанка Мајкић истакла је да је пракса Савјета министара да путем интернет страница чекају примједбе на законе, које усвајају или не усвајају, те да парламент БиХ организује јавне расправе ако сматра да има подручја која нису добро обрађена или је нешто испуштено у правним прописима.

"Никада није касно да се прије званичног усвајања нешто поправи у закону. Око њега бура тек предстоји", рекла је Мајкићева.

Расправа о Приједлогу измјена и допуна Кривичног закона БиХ до сутра је отворена на интернет страници Министарства правде БиХ.

Приједлог измјена Кривичног закона предвиђа низ измјена и допуна у око 100 чланова. Овај закон је и обавеза и услов из Мапе пута.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog