Društvo

Новић: Биометријски пасоши од 1. октобра

САРАЈЕВО - Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић рекао је данас да ће издавање биометријских пасоша у БиХ почети најкасније 1. октобра, те да ће у наредних мјесец дана бити отклоњени проблеми са којима се сусрећу грађани и службеници на издавању овог документа.


Он је данас, након разговора са министром правде Федерације БиХ Феликсом Видићем, новинарима рекао да је приликом издавања личних докумената било низ проблема техничке и кадровске природе, али да се то постепено рјешава.

Новић је појаснио да ће до издавања биометријских пасоша трајати "уходавање", а да ће по њиховом увођењу бити позвани експерти Евопске комисије који ће сагледати стање у БиХ и дати препоруке министрима, "како би се ушло у воз звани бијели шенген".

Према његовим ријечима, грађани БиХ су све задовољнији и све се мање чека на аплицирање и добијање докумената.

"Ово је један прекрупан реформски процес у издавању личних докумената и не треба га посматрати само као издавање биометријских пасоша. Уз овај систем ће се много шта дешавати у БиХ везано за идентификациона документа и са тог аспекта када гледамо, можемо рећи да смо постигли један огроман корак напријед", истакао је Новић.

Он је рекао да је са Видићем данас разговарао о закону о електронском уређењу матичних канцеларија и електронском потпису, чијим би се доношењем обезбиједила бржа и ефикаснија претрага података.

"Оно што смо данас чули од министра Видића је охрабрујуће, и у наредних мјесец-два може се очекивати доношење тог закона по хитном поступку, што значи да бисмо већ могли да уђемо у процедуру имплементације поменутог закона до краја ове године", нагласио је Новић.

Он је најавио да ће о овом закону у петак, 21. августа, разговарати са министром за управу и локалну самоуправу Републике Српске Зораном Липовцем.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog