Društvo

Делта и Ослобођење без договора, наставак штрајка

БАЊА ЛУКА - Представници београдске команије "Делта-Зекстра" нису постигли договор са синдикатом, Штрајкачким одбором и радницима Новинско-штампарског предузећа "Ослобођење", па се наставља генерални штрајк.


Предсједник Гранског синдиката трговине и туризма Републике Српске Горан Савановић рекао је новинарима да представници "Делта-Зекстре" нису понудили конкретан одговор на захтјеве радника на данашњем састанку у Бањалуци са представницима "Ослобођења".

"Представници Делта компаније у овом моменту немају одговор из њима знаних разлога, а образложење које су дали радницима није довољно", истакао је Савановић.

Он је навео да је на овом састанку закључено да ће директор "Ослобођења" до петка ступити у контак са потенцијалним купцима објеката овог предузећа и, уколико постигне договор, тиме ће се обезбиједити средства за исплату једне плате радницима.

"Ако до петка ујутро радници добију позитиван одговор и обезбиједе штампу за продају у киосцима `Ослобођења` биће прекинут генерални штрајк, који траје 50 дана. У супротном радници ће кренути у радикалне мјере", рекао је Савановић, али није желио да каже о каквим радикалним потезима је ријеч.

Предсједник синдикалне организације "Ослобођења" Зора Стојановић потврдила је новинарима да радници настављају генерални штрајк, јер послодавац није испоштовао минимум њиховох захтјева који се односе на исплату мартовске плате и обезбјеђење робе за нормалан процес рада.

"Сачекаћемо до петка ујутро одговор послодавца, у супротном идемо у радикалније мјере борбе за оставривање наших права", додала је Стојановићева, напоменувши да послодавац увјерава раднике да ником не одговара стечај предузећа.

Предсједник Штрајкачког одбора "Ослобођења" Ранка Вукелић рекла је да радници нису задовољни састанком и да послодавац није понудио конкретно рјешење за раднике.

"Без једне плате и робе у киосцима радници не могу почети да раде", закључила је Вукелићева.

Према њеним ријечима, радници, који су јединствени у својим захтјевима, данас су имали подршку синдиката.

Већински власник "Ослобођења" је београдска компанија "Делта - Зекстра".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog