Društvo

Ждралу ће се судити у Бијељини

САРАЈЕВО - Суд БиХ данас је донио рјешење којим се проглашава стварно ненадлежним за вођење кривичног поступка у предмету против Ђорђа Ждрала, којег оптужница терети за убиство некадашњег начелника Управе полиције Републике Српске Љубише Савића - Маузера.


За поступање у том предмету, као стварно и мјесно надлежан је Окружни суд у Бијељини, на основу Закона о судовима у Српској, наводи се у рјешењу.

Суд БиХ донио је одлуку о својој стварној ненадлежности одлучујући по уређеној оптужници Тужилаштва БиХ од 14. августа, у предмету против Ждрала.

У образложењу рјешења, између осталог, наводи се да кривично дјело за које је оптужен Ждрале, извршено на начин описан у диспозитиву оптужнице Тужилаштва БиХ, не би могло изазвати било какве штетне посљедице за БиХ у смислу једне одредбе Закона о Суду, због чега Суд не би могао извести своју надлежност за вођење кривичног поступка, односно поступање по тој оптужници.

Против овог рјешења дозвољена је жалба кривичном вијећу Суда у року од три дана, саопштено је из Суда БиХ.

Ждрале је ухапшен 17. јануара на аеродрому у Франкфурту на основу Интерполове потјернице расписане по налогу Суда БиХ.

Потјерница је расписана у септембру прошле године због сумње да је Ждрале планирао и директно учествовао у убиству некадашњег начелника Управе полиције Српске Љубише Савића - Маузера.

Савић је убијен 7. јуна 2000. године у Бијељини.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog