Društvo

Србија: ''Бенсединима'' расте ''популарност''

БЕОГРАД - У Србији је у првој половини ове године на рецепт издато око пет милиона кутија таблета за смирење "бенседина", што је за девет одсто више у поређењу са истим периодом прошле године - подаци су Завода за здравствено осигурање Србије.


У Србији се не зна прави и коначан број издатих и продатих кутија лијекова за смирење, али приватни апотекари, иако се не би смјело, масовно продају ове лијекове без љекарског рецепта, па се процјењује да број кутија ових лијекова које грађани попију износи годишње и до 30 милиона.

Спас од неизвјесности у вријеме кризе грађани Србије најчешће налазе у неконтролисаном узимању "бенседина" и "бромазепама", лијекова из групе бензодијазепина који их смирују и помажу да преброде проблеме.

Ситуација је слична и у земљама у окружењу Хрватској, БиХ, Македонији, као што је било и у другим транзиционим земљама, Бугарској, Румунији или Словенији.

Таблете које смирују напетост, опуштају мишиће и централни нервни систем имају репутацију лијекова који решавају све проблеме и дилеме, прије свега захваљујући свом високом седативном дејству.

Медицински стручњаци кажу да га подједнако користе све старосне групе становништва кад год се нађу у животној "минус" фази.

Срби нису изузетак када је ријеч о масовном коришћењу лијекова за смирење.

Обимне медицинске студије западноевропских земаља говоре да чак 17 одсто популације користи неки од лијекова из групе бензодијазепина, као што су "бенседин", "валијум" или "бромазепам".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog