Politika

Радојичић поздравља Инцково укидање санкција

БИЈЕЉИНА - Потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић поздравио је одлуку високог представника у БиХ Валентина Инцка да укине санкције за бившег лидера СДС-а Драгана Калинића, те за Саву Крунића, Јову Космајца и Немању Васића које је у јуну 2004. године са функција смијенио тадашњи високи представник Педи Ешдаун.


Радојичић је рекао да су они до ове одлуке били у својеврсном грађански недефинисаном простору у коме нису били ни за шта формално оптужени, а у ствари су били кажњени.

"Као демократа могу поздравити одлуку високог представника да рехабилитује лица против којих нису вођени никакви судски поступци нити изречене било какве пресуде. То су лица која су због те одлуке била ускраћена за одређена грађанска права а нису ни из којег разлога, колико је мени познато, послије била процесуирана", истакао је Радојичић.

Он је додао да поздравља враћање грађанских права овим лицима, "укључујући и бившег предсједника Народне скупштине Републике Српске (Калинића), човјека који је веома познат и вјешт политичар, не прејудицирајући да ли то значи и његов или њихов повратак у политику".

Радојичић је оцијенио да високи представник, односно ОХР треба што прије да рехабилитује и ситуацију са лицима која су смијењена одлукама високих представника, а нису тужена нити суђена.

"Посебно бих упозорио на лица из 2007. године, углавном која су везана за полицијске структуре и за велику већину њих нису покренути никакви судски поступци, нити завршене истраге, а камоли изречене пресуде. Ми смо више пута упозоравали и овог и остале високе представнике да разријеши питање тих лица, која су без личних докумената, али је то урађено само у ограниченом броју случајева", истакао је Радојичић и апеловао да високи представник што прије ријеши и ову ситуацију.

Према Радојичићевим ријечима, парламент Српске је до сада у два наврата позвао високог представника да се одрекне кориштења бонских овлаштења као превазиђеног недемократског метода.

"Ми очекујемо да ни овај високи представник неће имати разлога нити користити бонска овлаштења до трансформације, односно истека свог мандата, а очито је да нема намјеру да их се одрекне", напоменуо је Радојичић.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко укинуо је јуче санкције за бившег лидера СДС-а Драгана Калинића, бивше директоре "Српских шума" Саву Крунића, Фонда ПИО Јову Космајца и Дирекције за путеве Немању Васића које је у јуну 2004. године са функција смијенио тадашњи високи представник Педи Ешдаун, због, како је образложио, опструисања имплементације мира.

Ова одлука је дио процеса ревидирања одлука о смјенама који је покренуо високи представник у марту 2005. године, саопштено је из ОХР-а.

Ешдаун је у јуну 2004. године смијенио Калинића, тадашњег предсједника Народне скупштине Републике Српске (РС) и лидера СДС-а, и још 58 више и средње рангираних службеника у РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog