Društvo

Потрага за Михаиловићевим остацима: Помажу и ФБИ форензичари, ако треба

БЕОГРАД - Војни аташе америчке Амбасаде у Београду Џон Капело рекао је да није искључена могућност да чувени форензичари из америчог ФБИ, на молбу српских власти, дођу у Србију и помогну лоцирању посмртних остатака комаданта Југословенске војске у отаџбини ђенерела Драгољуба Драже Михаиловића.


"Нико такву помоћ још није затражио, али не бих сасвим искључио могућност да чувени форензичари ФБИ, на молбу српских власти, дођу и помогну лоцирању посмртних остатака Драже Михаиловића", рекао је Капело.

Наводећи да не може да говори у име ФБИ, Капело је додао да претпоставља да би, ако би био упућен, такав захтјев био прослијеђен за то одговарајућим "каналима".

"Америчке власти су увијек вољне да помогну Србији у свему што затражи", каже Капело.

Он је рекао да САД није заузела став у вези са питањем да ли је Дража Михаиловић сарађивао са нацистима, али је подсјетио на чињеницу да су Срби у Другом свјетском рату спасили око 500 америчких пилота.

"Укупно их је спасено око 1 000 пилота, а спасавали су их и четници и партизани", додао је Капело.

Влада Србије је прије неколико мјесеци скинула ознаку повјерљивости са аката о извршењу смртне казне над Дражом Михаиловићем и формирала комисију, која треба да утврди истину о том догађају, те пронађе гдје су закопани посмртни остаци Михаиловића након стријељања.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog