Republika Srpska

Чаушевић: Повећање стопе ПДВ неће донијети повећање прихода

САРАЈЕВО - Директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Кемал Чаушевић сматра да је илузија да би повећање ПДВ-а, поготово у периоду кризе, донијело повећање прихода.


"Због великих оптерећења и зарада насталих великим порезом, отворио би се простор за утају пореза. И један одсто ПДВ-а не би више доносило око 200 милиона КМ, већ мање, тако да бисмо имали исте приходе и са 17 и са 23 одсто", навео је Чаушевић.

Поновљене захтјеве појединих политичких странака за увођењем нулте стопе ПДВ-а, Чаушевић је оцијенио апсолутно непотребним, чак и контрапродуктивним.

Чаушевић је оцијенио да је у БиХ извршено најуспјешније увођење ПДВ-а на свијету, због чињенице да је задња земља у Европи која је увела тај порез и која је научила на грешкама других.

Он је појаснио да је ПДВ омогућио стимулацију извоза због нулте стопе на извоз, што је резултирало враћањем ПДВ-а обвезницима од око 1,5 милијарди КМ од када је уведен, стимулацију инвестиција, јер се обвезницима враћа ПДВ за опрему и грађевинске материјале, те је дестимулисао увоз, јер се порез мора платити одмах на граници.

"Тачно је да је увоз већи него прије, али је покривеност увоза извозом са 28 одсто прије ПДВ-а и УИО порасла на 45 одсто, док је спољнотрговински дефицит са 60 одсто ГДП-а пао на око 33 одсто", рекао је Чаушевић.

Он је додао да су приходи од пореза на промет, који су износили 1,3 милијарде, порасли на приходе од ПДВ-а од 3,5 милијарди КМ на годишњем нивоу, што значи да су готово утростручени.

"Тачно је да ове године, први пут послије 60 мјесеци, имамо ниже приходе, али ни приближно оном обиму у којем то незналице и злонамјерни желе представити. Када се узму статистички подаци о паду потрошње и индустријске производње, а поготово о паду увоза за чак 25 одсто, јасно је да не постоји пореска неусклађеност, те да ћемо ове године испунити план прикупљања прихода од 4,6 милијарди КМ", истакао је Чаушевић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog