Društvo

Зилкић: Бошњаци су најлојалнији Србији

БЕОГРАД - Поглавар Исламске заједнице Србије, са сједиштем у Београду, Адем Зилкић рекао је да апсолутно искључује било какву могућност већих сукоба у Санџаку, јер су Бошњаци национална мањина која се показала најлојалнијом.


"Можда смо економски највише трпели, али смо показали висок степен разумевања. Зато искључујем било какав ризик у Санџаку... Неће бити сукоба, то вам тврдим", рекао је Зилкић за "Глас јавности".

Коментаришући тврдње свог супарника санџачког муфтије Муамаера Зукорлића да проблеми у Санџаку постоје, Зилкић каже да га "вријеђа кад било ко, па био он и муфтија, најављује нешто за шта Бошњаци у Санџаку нису спремни".

Он додаје да је као први човјек Исламске заједнице Србије спреман да преузме одговорност, ако до сукоба дође.

"Ипак, учинићемо све да до сукоба не дође", навео је Зилкић, у чијем возилу је полиција у Београду недавно пронашла два пиштоља, која је, како каже, носио, јер му је безбједност угрожена.

Зилкић је рекао да персонално није ни у каквим односима са Зукорлићем, иако има "1001 разлог" да службено буду у контакту.

"Господин се од 1998. понајмање бави Исламском заједницом и вером. Не разумем порив да неки верски лидер преузима дужности политичара и државника. Ако треба и политиком да се бавимо, онда то није добро. Ми смо верски службеници свима, без обзира на политику", рекао је Зилкић.

У Србији већ три године дјелују двије исламске заједнице, које се међусобно не признају, јер Зилкићева сматра за свој духовни центар Београд, док Зукорлићева Исламска заједница у Србији признаје надлежност Сарајева и поглавара Исламске заједнице у БиХ Мустафе Церића.

Због ових супротстављених концепција, често је долазило и до оружаних сукоба присталица двије исламске заједнице.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog