Društvo

ВМА: 24.000 људи завјештало органе

БЕОГРАД - Војномедицинска академија издала је до сад грађанима Србије око 24.000 донорских картица којима се завjештававају органи, саопштено је данас из те установе.


Заинтересовни грађани детаљне информације о поступку завjештања могу добити у Центру за трансплантацију органа ВМА или путем телефона 011/367-0784, наводи се у саопштењу.

„Послије обављених стручних консултација и прегледа, потенцијални давалац, у овом Центру испуњава приступни образац и добија донорску картицу", каже се у саопштењу, објављеном на интернет страни ВМА.

Подсјећа се да у Србији већина болесника због недостатка органа, не дочека да им се пресађивањем продужи живот, као и да је ВМА издавање тих картица почео прије десетак година.

„На листама за трансплантацију органа у Србији има више од 1.500 болесника, а годишње је потребно извршити између 400 и 500 трансплантација бубрега, 100 и 150 трансплантација јетре и 20 и 30 пресађивања срца", наводи се у саопштењу.

Поред Закона о трансплантацији чије се усвајање очекује, завјештање органа за живота и добијање донорских картица једини је начин да се ријеши проблем недостатка органа, истиче начелник Групе хируршких клиника и један од чланова тима за трансплантацију органа у ВМА Небојша Станковић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog