Društvo

Борба студената за бесплатно школовање

БАЊА ЛУКА - Представници највиших студентских организација земаља југоисточне Европе залагаће се да у њиховим земљама најкасније до 2015. године буде укинута дискриминација по социјалном поријеклу, те да се свим студентима обезбиједи бесплатно школовање на јавним универзитетима.


Борба за бесплатно високо образовање предвиђена је такозваном "бањoлучком" Декларацијом о борби за студентска права 2010 - 2015 . година, коју је 30 представника студентских организација из девет земаља усагласило на Конференцији за студентских лидера југоисточне Европе, одржаној у претходна четири дана у Бањoj Луци.

Предсједник Уније студената Републике Српске /РС/ Милан Петковић рекао је да је ова декларација први званични документ који доносе кровне студентске организације југоисточне Европе, та да она дефинише начине заговарања и легалне видове борбе за сва права студената предвиђена Болоњском декларацијом.

"Болоњска декларација предвиђа равноправност и право на школовање за све студенте, а уколико наплаћујемо школарине ми ипак вршимо дискриминацију по социјалном поријеклу", рекао је Петковић.

Он је додао да ће студентски лидери код власти својих земаља инсистирати на социјалном дијалогу, конкретно у РС тражити кварталне састанке премијера са представницима студената, пензионера и синдиката.

"Залагаћемо се да у наредном периоду при универзитетима буду отварани и такозвани катријерни центри, гдје би студенти стицали додатне вјештине и образовали се из неких других области с циљем лакшег запошљавања", нагласио је Петковић.

Предсједник Уније студената РС је истакао да ће студенти и даље инсистирати на учешћу у одлучивању у области високог образовања на свим нивоима власти.

Конференција студентских лидера југоисточне Европе одржана је од 19. до 23. августа у Бањој Луци, у организацији Уније студената РС.

У раду Конференције учествовало је око 30 представника кровних студентских организација из Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Црне Горе, Румуније, Бугарске, Словачке и БиХ.

Учеснике Конференције студентских лидера југоисточне Европе примио је и предсједник РС Рајко Кузмановић и директор Фондације "Др Милан Јелић" Тања Ђаковић, те предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић.

Организацију Конференције студентских лидера југоисточне Европе подржали су Министарство просвјете и културе РС, Министарство цивилних послова БиХ, Град Бања Лука и Универзитет у Бањој Луци.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog