Društvo

''Вашингтон пост'' скенирао ситуацију у БиХ

ВАШИНГТОН - Старе подјеле и мржње поново заокупљају БиХ 14 година након окончања рата, пише данас "Вашингтон пост".


У тексту се оцјењује да је привреда у БиХ у "дроњцима", са незапосленошћу која прелази 40 одсто.

Аутор, између осталог, цитира предсједника Народне скупштине РС Игора Радојичића који сматра да је крајње вријеме да се оконча међународна суперивизија у БиХ и присиле политички субјекти у земљи да сами рјешавају проблеме.

"Међународна заједница губи стрпљење. Чак је постало досадно објашљавати им проблеме у БиХ. То је за многе од њих стара прича и они су од тога уморни", сматра Радојичић.

У међувремену БиХ постаје све више поларизована - Срби, Хрвати и муслимани селе се у она мјеста гдје чине већину.

Савјетник премијер РС Гордан Милошевић упозорава да наметнути централизовани федерални модел земљи значи само једну ствар - а то је доминација једне групе.

Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва БиХ каже да појединац у БиХ уопште не постоји, већ само као члан одређене етничке групе.

Предсједник СДА Сулејман Тихић забринут је да би врела реторика могла, како је навео, прерасти у насиље и додаје да се не смије дозволити да ствари измакну контроли.

БиХ још увијек надгледа међународни преставник, познат као високи представник, који има неоганичена овлаштења да отпушта локалне званичнике и одређује политику, уколико сматра да је то неопходно за добробит земље.

Савјет за имплементацију мира и агенције које надгледају Дејтонски споразум и које постављају високог представника покушавају годинама да укину ту позицију и врате пуни суверенитет земљи.

Међутим, стране дипломате кажу да нису увјерени да су политичари у БиХ спремна сами да управљају земљом.

Високи предтавник Валентин Инцко сматра да БиХ пати од "синдрома зависности" који датира од прије више вијекова, у вријеме када је била дио Отомаснког царства.

Он издваја примјер Мостара, потпуно подијељеног града између муслимана и Хрвата, који је због политичких спорова остао без буџета или функционалне владе.

Инцко подсјећа да је чак и делегација ватрогасаца и општинских радника дошла њему у посјету тражећи да им помогне јер нису добили плате мјесецима

Аутор текста Крег Витлок каже да национална влада одговара тројици предсједника, који се слажу око једне ствари да корупција, унутрашње политичке размирице и бирокаратска нефункционалност паралишу земљу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog