Društvo

95. годишњица Церске битке

ЛОЗНИЦА - У селу Текериш, код Лознице, данас ће бити обиљежена 95. годишњица Церске битке, прве побједе српске војске, уједно и савезничке побједа, у Првом свјетском рату над моћном Аустроугарском, која је морала да се повуче из Србије.


Програм обиљежавања годишњице битке почеће у 11.00 часова крај споменика у Текеришу, полагањем вијенаца и одавањем државне и војне почасти.

Вијенац ће, у име Владе Србије, положити министар одбране Драган Шутановац, а свечаној церемонији присуствоваће највиши државни и војни званичници, дипломатски представници земаља учесница у Церској бици, као и савезника Краљевине Србије у Првом свјетском рату - најавило је Министарство одбране.

Битка одиграла се током августа 1914. године на планини Цер, на истоку Србије, и представља једну од најзначајнијих и највећих побједа Српске војске у Првом свјетском рату.

Српска војска је, послије три дана борбе, поразила аустроугарску војску и присилила је да се
повуче са територије Србије.

Српска војска је спремно дочекала напад, захваљујући војсковођама Радомиру Путнику, Степи Степановићу, Живојину Мишићу и Петру Бојовићу.

Српска војска је продрла у Срем и у источну Босну, заједно са црногорском војском.

Аустроугарска војска је имала 23 000 погинулих и рањених и 4 000 заробљених. И српска војска је имала доста жртава, око 16 045.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog