Republika Srpska

Србија и ММФ о ревизији текућег аранжмана

БЕОГРАД - Мисија Међународног монетарног фонда данас стиже у Београд, гдје ће са представницима Владе Србије и Народне банке Србије /НБС/ почети разговоре поводом друге ревизије текућег "стенд бај" кредитног аранжмана вриједног око три милијарде евра.


Влада Србије ће, према најавама, тражити од ММФ-а повећање буџетског дефицита са 90 милијарди динара /више од 960 милиона евра/ на 140 милијарди динара /више од 1,5 милијарди евра/, односно 4,5 одсто БДП, а заузврат ће понудити драстично смањење државне администрације и уштеде у јавном сектору.

Са делегацијом ММФ-а, коју предводи шеф мисије те међународне институције за Србију Ален Јегер, данас ће се састати премијер Србије Мирко Цветковић, министар финансија Диана Драгутиновић и министар рада Расим Љајић.

Цветковић је раније најавио да Влада Србије у разговоре са ММФ-ом не улази са приједлогом да се повећава ПДВ или порез на плате грађана, већ да ће приједлог бити потпуна реформа државне управе, односно цјелокупног јавног сектора, како би се смањила јавна потрошња.

Цветковић је објаснио да ће се број запослених у јавном сектору смањивати паралелно са побољшањем ефикасности цјелокупне јавне управе, а то значи да ће упоредо са вишком на неком радном мјесту бити нових запошљавања, потребних за европске интеграције.

Делегација ММФ-а ће се задржати у Србији најмање недјељу дана, током којих ће се појединачно састати са свим ресорним министрима, представницима НБС-а, али и приватних сектора и академских кругова.

Првобитни дефицит буџета Србије био је 56 милијарди динара, а ребалансом буџета за 2009. годину он је био ограничен на 70 милијарди динара.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog