Društvo

Oтац Јовановић: Подржали су нас многи угледни муслимани, а и припадници других религија

БАЊА ЛУКА - Парох сарајевски отац Вања Јовановић истиче да су многи угледни муслимани и припадници других религија долазили да дају своју личну подршку, када су почела дешавање у вези са нелегалном изградњом објекта код Старе цркве у Сарајеву.


"То много значи. Лични однос у свему се не може ничим замијенити. Хвала им свима на томе. Наравно, увијек имате критичну масу људи која реагује сходно дневном извјештавању медија. Имате и оне друге који смишљено компликују ситуацију како би прикрили своја дјела и радње", каже отац Јовановић.

Он истиче да је православље у Сарајеву непобитна чињеница, јер се претпоставља да темељи Старе цркве датирају из 6. вијека, а Митрополија је основана 1219. године.

Он је рекао да се сарадња са новим начелником у општини Стари град у кратком времену показала као квалитетна и добра.

Осврћући се на процес враћања црквене имовине СПЦ у Сарајеву, отац Јовановић је рекао да ће стварни процес враћања имовине започети оног тренутка када се донесе закон о реституцији, нагласивши да, за разлику од других градова у БиХ, у Сарајеву није било добре воље да се и прије доношења једног таквог закона нешто врати.

"Оно што желим рећи јесте да ни од кога не очекујем да ми даје или одузима право да живим свој живот и своју вјеру овдје гдје живим", рекао је парох сарајевски.

Отац Јовановић је рекао да је коначна чињеница да је БиХ подијељена земља и да нема разлога да будемо фрустрирани тиме.

"У Сарајеву данас живи 95 одсто муслиманског становништва и то је реалност која нимало не утиче на нас да се бринемо о својој Цркви, те живимо и проповиједамо своју вјеру", додаје Јовановић.

Он истиче да је ситуација у цијелој БиХ крајње напета и да је та напетост повезана са великим осиромашењем народа и све гором ситуацијом која се увијек пројектује кроз националне односе

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog