Društvo

Радници Ослобођења обуставили штрајк

БАЊА ЛУКА - Радници Новинско-издавачког штампарског предузећа "Ослобођење", њих 280, данас су почели са радом, након што је послодавац, у складу са прошлонедјељним споразумом испунио минимум захтјева радника, потврдио је предсједник Гранског синдиката трговине и туризма Српске Горан Савановић.


"Послије мјесец и по дана генералног штрајка око 130 киоска `Ослобођења` на простору Српске данас је отворено са робом коју тренутно имају, а очекујемо да већ од сутра почне стизати нова роба и штампа", истакао је Савановић.

Савановић је рекао да вјерује да ће послодавац испоштовати све обавезе из прошлоседмичног споразума, којег је потписао са штрајкачким одбором и Гранским синдикатом трговине и туризма Српске.

Штрајкачки одбор и директор НИШП "Ослобођење" Здравко Голубовић постигли су прошле седмице у Бањалуци споразум о прекиду генералног штрајка запослених, који је трајао од 1. јула.

Постигнутим споразумом дефинисано је да послодавац радницима "Ослобођења" исплати бруто плату са порезима, доприносима и топлим оброком за март, док су радници обавезни да у понедјељак, 24. августа, прекину штрајк и започну са радом, те да не врше обуставу рада у наредних 45 дана.

Споразумом, који су у петак, 21. августа, потписали послодавац, предсједник Штрајкачког одбора и Гранског синдиката трговине и туризма Српске Горан Савановић, дефинисано је и да се неисплаћене зараде за април, мај и јуни и дио плате за јули и август радницима исплаћују у шест мјесечних рата.

Послодавац се обавезао да ће зараде, почев од септембра, исплаћивати до 10-ог у мјесецу за претходни мјесец, увећане за дио који се односи на репрограмиране зараде.

Према овом споразуму послодавац се обавезао да ће обезбиједити почетак снабдијевања продајних објеката неопходном робом, почевши од повратка запослених на радна мјеста.

Већински власник "Ослобођења" је београдска компанија "Делта-Зекстра".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog