Republika Srpska

РС: 70 милона КМ од продаје струје иностраном тржишту

БАЊА ЛУКА - Приходи од продаје електричне енергије из Републике Српске на иностраном тржишту прошле године износили су 69,95 милиона КМ и већи су за 30 одсто него 2007. године, наводи се у Информацији о стању у сектору прерађивачке индустрије, енергетике и рударства за 2008. годину коју је данас усвојила Влада РС.


У сектору металне и електро-индустрије остварена је добит од 72 милиона КМ, што је за 56,31 одсто више него 2007. године, а у дрвном сектору добит је у односу на 2007. годину мања за 23 одсто, рекла је новинарима службеник за односе с јавношћу Министарства индустрије, енергетике и рударства РС Александра Вукашиновић.

Према њеним ријечима, у хемијској индустрији у 2008. години добит је у односу на 2007. годину већа за 96 одсто, у графичкој мања за 11 одсто, а у сектору текстилне индустрије већа је а 13,35 одсто.

Вукашиновићева је истакла да су предузећа гасне привреде остварила добит од 109.655 КМ, додавши да је просјечно остварена цијена електричне енергије 11,65 фенинга по киловат-часу.

У Информацији о стању у сектору прерађивачке индустрије, енергетике и рударства у прошлој години предлаже се да се у Буџету РС обезбиједи већи износ средстава за суфинасирање подстицаја извозно оријентисаних предузећа и обезбјеђивање ИСО стандарада и ''Це'' знака.

У овој информацији се, осим већ предузетих мјера у прерађивачкој индустрији, предлаже да се произвођачима омогући откуп потраживања из средстава Инвестиционо-развојне банке РС, затим јачање инспекцијске контроле квалитета робе из увоза, те оснивање центра за дизајн и истраживање за области дрвне, текстилне и индустрије коже и обуће.

У сектору енергетике намјерава се наставити са унапређењем нафтне индустрије, те подстицати страни и домаћи инвеститори да улажу нове развојне пројекте, а у области рударства наставити са усклађивањем домаћих прописа са прописима ЕУ те унапређењем пословања, наводи се у Информацији.

Вукашиновићева је рекла да Министарство за сада нема информацију о евентуалном поскупљењу електричне енергије у РС.

''Евидентно је да ако желите улагати у енергетски сектор морате обезбиједити одговарајуће изворе финансирања. Сви захтјеви за повећање цијена електричне енергије иду ка Регулаторној комисији, која на основу анализа утврђује оправданост тих захтјева'', рекла је Вукашиновићева.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog