Republika Srpska

''ИНА'' контролише цијене горива у БиХ?

БАЊА ЛУКА - Најновијим поскупљењем горива у БиХ хрватска нафтна компанија ''Ина'', са монополским положајем, преко леђа грађана БиХ враћа дугове од око пола милијарде КМ које има према Хрватској, оцијенили су стручњаци за нафтни сектор у БиХ.


Стручњаци у БиХ сагласни су да је основни разлог за повећање цијене горива ''Ине'' њен монополски положај од око 72 одсто, а посљедњим поскупљењем горива покушава да надомјести огромне дугове према матичној држави.

"Сигурно да је то кључни разлог за повећање цијена. Држава није смјела дозволити монополски положај такве компаније која нас сад држи у шаци и која своја дуговања пребија и преко леђа грађана БиХ", рекао је економски аналитичар Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић.

Он је истакао да је цијена нафте у БиХ подигнута недуго послије најаве премијера Хрватске Јадранке Косор да ''Ина'' свој дуг мора вратити до краја године, јер ће се у супротном ићи на принудну наплату.

"Грађани БиХ плаћају дугове хрватских компанија јер посљедња поскупљења нису оправдана цијенама на свјетском тржишту. Држава кроз конкуренцијско вијеће мора што прије да се заштити од монопола", истакао је Хасић.

Фрањо Божић, директор сарајевског "Енергопетрола" који је купио конзорцијум ''Ина/Мол'', рекао је да није тачно да су цијене повећане због дуга ''Ине", јер се цијене формирају по цијенама барела нафте на медитеранском тржишту.

"Њихове констатације нису тачне, цијене формирамо на основу цијена на Медитеранској и Ротердамској берзи и најновије поскупљење горива искључиво проузроковано кретањем цијена на тим берзама", истакао је Божић.

Према писању хрватске штампе, дуг ''Ине'' од око двије милијарде куна држава је већ укалкулисала у свој план финансирања, а дуговања ''Ине'' се рефлектују и на ликвидност осталих државних предузећа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog