Politika

Подршка Словачке

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић и предсједник парламента Словачке Павел Пашка изразили су данас у Братислави обострани интерес за даље пружање словачке подршке на путу БиХ и њених парламената ка ЕУ.


Пашка и Радојичић разговарали су о парламентарној сарадњи и искуствима двије земље на путу ка ЕУ, и узајамно су се информисали о актуелним политичким и економским темама у Словачкој и РС, саопштено је из Радојичићевог кабинета.

Потпредсједник Владе Словачке задужен за ЕУ питања Душан Чапловић приредио је јутрос радни доручак за Радојичића и предсједника Владе РС Милорада Додика, на којем је изражена пуна подршка Словачке чланству БиХ у ЕУ и истакнуте бројне предности и лична искуства Словачке о уласку у Унију, прихватању евра као валуте и шенгенског граничног режима.

Радојичић и Додик су захвалили Словачкој на досадашњој помоћи и разумијевању, као и на словачком дипломатском ангажману у БиХ и на Балкану.

У разговору са руководством државног пензијског фонда, представници РС информисани су о словачким искуствима у реформи пензијског система, а нарочито о модалитетима увођења другог стуба пензијског осигурања, што је нарочито интересантно за будуће одлуке РС у реформи овог система.

Радојичић је разговарао и са шефом делегације у Европском парламенту Борисом Залом о питањима актуелним за креирање спољне политике ЕУ према БиХ и улози Европског парламента.

Посланици и служба Народне скупштине РС су у протекле три године имали прилику да се у неколико посјета упознају са структуром и функционисањем Парламента Словачке и њиховим искуствима на путу ка ЕУ.

Предсједници Народне скупштине и Владе РС са сарадницима бораве у посјети Словачкој и Чешкој од 24. до 28. августа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog