Republika Srpska

MMФ препоручио Пољској да одгоди прелазак на Евро

ВАРШАВА - Међународни монетарни фонд (ММФ) препоручио је Пољској да одгоди прелазак на евро, јер ће у кризи имати већу корист од независне монетарне политике.


Аналитичари као најранији могући датум преласка Пољске на евро сада прогнозирају 2014. или 2015. годину.

У редовном извјештају о стању пољске привреде економисти ММФ-а препоручили су Пољској да одгоди припреме за евро и улазак у систем фиксног курса, тзв. чекаоница за евро, у коме мора уз мала дозвољена колебања курса провести бар двије године.

"За неколико идућих година та препорука је оправдана. У вријеме кризе боље је имати утицај на привреду преко политике каматних стопа и стабилног курса националне валуте. Довољно је погледати Словачку колико штете јој је нанијело фиксирање курса (круне за евро) још прије избијања кризе", изјавио је пољски економист Пиотр Калиш.

Словачка је на евро прешла у јануару, а курс је фиксирала прошле године у вријеме када су све средњеевропске валуте биле изузетно прецијењене. Сада се тај курс, који је нереалан и неодржив на дуже стазе, враћа словачкој привреди као бумеранг, јер је мање конкурентна од сусједних држава, објављено је на порталу "банка.хр".

Пољска тренутно не испуњава критеријуме за улазак у еврозону, јер се процијењује да ће дефицит до краја године достићи шест одсто бруто друштвеног производа, док је за прелазак на евро потребно да не пређе три процента.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog