Društvo

Хроника из Хага: О Харадинајевој жалби 28. октобра

ХАГ - Саслушање по жалбама на пресуде у предмету "Харадинај и други" у Хашком трибуналу биће одржано 28. октобра, најавио је на данашњој конференцији за новинаре представник Трибунала Кристијан Шартије.


Пресудом од 3. априла 2008. године некадашњи командант ОВК Рамуш Харадинај и припадник ОВК Идриз Балај ослобођени су оптужби по свим тачкама оптужнице која их је теретила за злочине над српским, албанским и другим цивилима на Косову.

Налогом суда, Харадинај и Балај су позвани да до 2. септембра обавијесте Жалбено вијеће да ли желе да искористе своје право да присуствују расправи, како би се у том случају обезбиједио њихов трансфер до Трибунала.

Трећеоптужени Лахи Брахимај, који је био припадник Главног штаба ОВК, осуђен је на шест година затвора.
Брахимај је у мају ове године пуштен на привремену слободу, уз услов да се врати у притворску јединицу када почне расправа о жалби. На пресуду су се жалиле обје стране.

Шартије је најавио да ће 2. септембра започети излагање завршних ријечи у предмету "Поповић и други", у коме се од јула 2006. године седморици бивших високих официра полиције и Војске Републике Српске суди по оптужби за геноцид и друге злочине у Сребреници и Жепи у јулу 1995. године.

Главни претрес у поступку против хрватских генерала Анте Готовине, Ивана Чермака и Младена Маркача отказан је до краја недеље и биће настављен од понедјељка, док се суђења српским генералима Властимиру Ђорђевићу и Момчилу Перишићу, те суђење у предмету "Прлић и други", настављају до краја ове и идуће седмице, рекао је Шартије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog