Društvo

Два хапшења у Приједору

ПРИЈЕДОР - Петра Чивчића /39/ и Бранка Тополу /41/ из Приједора ухапсили су јутрос у Приједору припадници Државне агенције за истрагу и заштиту /СИПА/ због сумње да су починили ратни злочин на локалитету Корићанских стијана на Влашићу.


У Тужилаштву БиХ је потврђено да су Чивчић и Топола лишени слободе због основане сумње да су 21. августа 1992. године на локалитету Корићанске стијене, заједно са другим припадницима Интервентног вода Станице јавне безбједности Приједор и припадницима Територијалне одбране Приједор, починили кривично дјело злочина против човјечности из члана 172. Кривичног закона БиХ.

Након хапшења, истражилац Тужилаштва и припадници Сипе обављају претрес на четири локације, од чега су три куће и станови које су користили осумњичени, те просторије СЈБ Приједор, с обзиром да је осумњичени Чивчић активни полицијски службеник у Одјељењу криминалистичке полиције, најављено је из Тужилаштва.

Претреси су у току.

Осумњичени Чивчић и Топола ће током дана бити предати поступајућем државном тужиоцу који ће их испитати и донијети одлуку о подношењу приједлога за одређивање притвора.

За злочин на Корићанским стијенама 1992. године Тужилаштво БиХ терети и Зорана Бабића, Гордана Ђурића, Милорада Радаковића, Милорада Шкрбића, Љубишу Четића, Душана Јанковића, Жељка Стојнића и Сашу Зечевића, те Дамира Иванковића, бивше припаднике Станице јавне безбједности Приједор и Интервентног вода тадашње милиције.

Иванковић је признао пред Судом БиХ кривицу и осуђен је на осам година затвора, а и Ђурић је са Тужилаштвом склопио нагодбу о признању кривице о чему ће се изјаснити Суд БиХ.

За Корићанске стијене пред Хагом је на 17 година затвора 2004. осуђен Дадо Мрђа

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog