Društvo

Oбиљежена 204. годишњица оснивања Правитељствујушчег совјета српског

БАРАЈЕВО - Централном државном манифестацијом на спомен-комплексу у Великом Борку, код Барајева, данас је обиљежена 204. годишњица оснивања Правитељствујушчег совјета српског и на споменик кнезу Сими Марковићу положени су вијенци и одате државне и војне почасти, у организацији Министраства рада и социјалне политике Србије и општине Барајево.


Вијенце су положили државни секретар у Министарству рада и социјалне политике Зоран Мартиновић, делегација Министарства одбране Србије, града Београда, представници општине Барајево и невладиних организација опредијељених за његовање традиција ослободилачких ратова Србије, као и изасланик престолонасљедника Александра Другог Карађорђевића.

Мартиновић је рекао да су, тежећи укључивању Срба у оновремене политичке и друштвене процесе у Европи, Карађорђе и његови саборци исправно усмјерили српски државни брод у правцу напретка, просвјећивања и интеграција.

"Њихова мудрост, способност анализирања суштинских процеса на међународном политичком плану, резултирала је тиме да су српски устаници нашли моћне савезнике и пријатеље у великим царствима, попут руског и француског", рекао је он.

Мартиновић је истакао да су Срби, захваљујући ангажовању умних људи, питање обнове своје независности и државности успјешно поставили као важну међународно-политичку тему тог времена.

"Данас, више од два века након тих судбоносних догађаја, Србија се креће оним истим смером којим су је упутили Карађорђе, Доситеј Обрадовић, Кнез Милош и други великани", истакао је он.

Мартиновић је прецизирао да је то пут јачања државних и других капацитета, друштвеног, културног и привредног напретка и укључивања Србије у савремене међународне токове.

Према његовим ријечима, савремена Србија, у чије су стварање уткане велике жртве, опредијељена је да живи у миру, сарадњи и пријатељским односима са сусједним и другим народима и државама, као и да истрајно гради демократску, правну државу, утемељену на поштовању закона, личних и грађанских права и слобода.

У реализацији Културно-просвјетне заједнице Србије изведен је музичко-сценски приказ, а у програму су учествовали драмски умјетници Рада Ђуричин и Миодраг Радовановић, пјесник Љубивоје Ршумовић, хор "Браћа Барух" и други умјетници.

Свечаности су присуствовали и представници Цркве, дипломатског кора и српске дијаспоре из великог броја земаља.

Правитељствујушчи совјет, први орган извршне власти у устаничкој Србији и претеча савремене Владе Србије, основан је 27. августа 1805. године у кући кнеза Симе Марковића у Великом Борку.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog