Društvo

Брчко предњачи у погледу биометријских пасоша

БРЧКО - Министар цивилних послова и комуникација у Савјету министара БиХ Средоје Новић оцијенио је данас да су испуњени сви предуслови да у Брчком од 1. октобра отпочне издавање биометријских пасоша, захваљујући једноставнијем поступку у односу на друге средине у БиХ, посебно томе што се ти послови обављају у једном органу - владином Одјељењу за јавни регистар.


Новић је послије разговора са градоначелником Драганом Пајићем и његовим сарадницима, апеловао на све матичне уреде да систематизовано приступе обавезама које их очекују.

Директор Агенције за идентификационе документе БиХ Синиша Мацан рекао је на данашњој конференцији за новинаре да је Брчко дистрикт не само испунио све услове за издавање биометријских пасоша, већ да у том погледу предњачи у односу на друге локалне заједнице у БиХ.

"Приликом обилазака општина, кантона и Брчког увјерили смо се да су надлежни органи углавном спремни да од 1. октобра грађанима издају нове пасоше по стандардима Европске уније. Испуњавањем ове обавезе, БиХ ће се придружити државама које су на Шенген листи", рекао је Новић, нагласивши да је БиХ прва земља у Европи која је за вријеме краће од пет-шест година испунила услове за издавање биометријских пасоша.

Он је најавио да ће сви грађани БиХ који посједују личне карте у септембру бити подвргнути давању отисака, како би се на основе тога онемогућило недозвољено посједовање двије или више личних карата издатих на подручју државе.

Говорећи о наговијештеним новинама у издавању аутомобилских регистарских таблица, министар Новић је рекао да ће њихов изглед, прије свега структура бројева и слова, бити нешто другачији, али и да ће бити јефтиније у односу на досадашње.

"Неће бити вршена замјена таблица, изузев у случајевима промјене власништва аутомобила", објаснио је Новић и додао да ће уз нове регистарске таблице власници возила убудуће посједовати и нова документа као што су потврде о власништву и регистрацији.

Новић и Мацан су након конференције за новинаре посјетили просторије Владиног одјељења за јавни регистар.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog