Društvo

Планинари из Српске крећу на Олимп

БИЈЕЉИНА - Планинари из Републике Српске кренули су данас у планинарску експедицију освајања највишег планинског врха Грчке - Олимпа, који се налази на 2 917 метара надморске висине.


Укупно 114 планинара из 58 друштва из Српске кренуће на овај планинарски излет који, осим освајања Олимпа, обухвата и пењање на највиши врх Македоније - Голем Кораб, који се налази на 2 754 метра надморске висине.

"Од ове експедиције очекујемо и повезивање планинарских савеза Грчке и Македоније са нашим савезом, као и боље упознавање планинара тих земаља, јер је у октобру у плану формирање балканског планинарског савеза", каже секретар Планинарског савеза Српске Игор Ђукић.

Он је нагласио да су у току завршне припреме и да ће све бити спремно до поласка.

Предсједник Планинарског савеза Српске Љубиша Араманда каже да је ово до сада бројчано највећа експедиција коју организује Савез, уз финансијску подршку Министарства за породицу, омладину и спорт Српске и уз свесрдну помоћ оца архимандрита Партениуса из Грчке, који ће дочекати планинаре и водити их на Метеоре.

"Надам се да ће све протећи у најбољем реду", рекао је Араманда.

Планом експедиције предвиђено је да планинари у понедјељак, 31. августа, посјете Зејтинлук у Солуну, а затим поставе камп у Паралији.

Планинари из Српске ће се у двије групе пењати на Олимп у уторак и сриједу, 1. и 2. септембра, док је за наредне дане предвиђен обилазак Метеора, пењање Кајмакчалана у Македонији и обилазак Охридског језера, а посљедњег дана планинарске експедиције, 6. септембра, предвиђено је планинарење на Голем Кораб.

Повратак планинара у РС очекује се у понедјељак, 7. септембра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog