Društvo

Данас међународни дан несталих

БИЈЕЉИНА - У свијету се данас обиљежава Међународни дан несталих, а према процјенама Међународне комисије за нестала лица више од 40 000 људи нестало је у сукобима на територији бивше Југославије, од чега 30 000 у БиХ.


У БиХ је, према подацима ове организације, остало још између 8 000 и 10 000 неријешених случајева, у Хрватској око 2 500, а на Косову у Метохији око 2 000.

Према подацима Међународног комитета Црвеног крста, 15 655 људи се још воде као нестали послије сукоба на територији бивше Југославије током деведесетих година.

Заједничка комисија за људска права, права дјетета, младе, имиграцију, избјеглице, азил и етику Парламентарне скупштине БиХ, поводом обиљежавања Међународног дана несталих лица, организоваће сутра посебну сједницу како би подстакли примјену Закона о несталим лицима БиХ и успостављање фонда за породице несталих.

Из Међународне комисије за нестала лица саопштено је да ће та сједница бити најважнији у низу догађаја који ће бити одржани широм БиХ и региона с циљем подизања свијести о универзалности проблема несталих лица у БиХ, Хрватској, Србији и на Косову.

Најављено је да ће након сједнице парламентарне комисије велики број удружења породица несталих лица одржати протестну шетњу у центру Сарајева.

ИЦМП, Институт за нестала лица БиХ и Међународни комитет Црвеног крста други пут заредом организују кампању "Имам право да знам", као специјалну прилику да се важност проблема несталих лица у јавности подигне на виши ниво.

Генерални директор ИЦМП Кетрин Бомбергер изјавила је да су проблем несталих и људска патња која га прати универзалан проблем људских права.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog