Društvo

Пензије остају исте

БАЊА ЛУКА - Директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске Зоран Мастило изјавио је да су Влада РС и Фонд ПИО одлучили да без обзира на економску кризу одрже садашњи ниво пензија, тако да у овој години неће бити ни смањења нити повећања пензија.


"Стање у Фонду је одрживо и уз помоћ Владе успјећемо да до краја године остваримо планиране циљеве и обезбиједимо предвиђени ниво пензија. Мислимо да ћемо то успјети урадити без проблема", рекао је Мастило.

Према његовим ријечима, најнижу пензију у РС, која тренутно износи 160 КМ, прима око 17 000 пензионера, а пензију за пуни радни стаж, чији је просјек већи од 600 КМ, прима 27 000 корисника.

"Код нас има много инвалидских пензија, али и пензија по основу неких других права и то даје један систем који нема баш добру слику. Најбоље би било да сви остваре пензије након 40 година радног стажа и уплаћују солидан допринос, тако да би данас имали коректну пензију", сматра Мастило.

Мастило је навео да Радна група Владе РС за реформу пензионог система припрема закон о ПИО, те да ће пажљиво размотрити евентуално помјерање старосне границе за одлазак у пензију.

"Овдје ништа посебно не треба дирати. Старосна граница од 65 године је задовољавајућа", рекао је Мастило.

Ако би услиједило помјерање старосне границе, Мастило каже да би људи из РС више радили и да би било више уплата, али да би с друге стране било онемогућено запошљавање младих.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog